Начин на приготвяне
Пресяваме брашното (200 г) в дълбока купа, добавяме щипка сол и ванилия и разбъркваме.
Настъргваме маслото от хладилника с ренде или го нарязваме на малки парченца направо в брашното и разтриваме с ръце до получаване на трохи.
В отделна купа смесваме жълтъците със заквасената сметана, добавяме сместа към трохите и ги обединяваме в тесто. Покриваме го със стреч фолио и прибираме в хладилника за 15-20 минути.
Разбиваме белтъка с щипка сол, добавяме на части захарта при непрестанно разбиване, докато сместа се уплътни и стане гладка и лъскава.
Ако трябва, поръсваме кухненския плот с брашно и леко омесваме тестото.
Нарязваме го на 12 равни парчета. Оформяваме топчета и ги прибираме в хладилника.
Изваждаме топче по топче и ги разточваме на кръг с диаметър 15 см.
Поставяме плънката от белтъка около 1 ч.л. в горния ляв ъгъл, прегъваме на полукръг, притискаме с пръсти, пак прегъваме и притискаме този път с вилица, за да залепнат по-добре краищата.
Подреждаме бисквитите в покрита с хартия за печене тава.
Печем за около 15-20 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Те се надуват и стават леко златисти.
Готовите бисквити обилно поръсваме с пудра захар.
Те са хрупкави, въздушни и ароматни. Вътре приличат малко на бутер, при счупване се ронят и се разпадат.
Ако сложите по 1 супена лъжица от пълнежа и при подреждане в тавата обърнете бисквитите с главата надолу, тогава вътре ще се запази пухкав бял и сладък пълнеж от белтъка.
Препоръчвам да направите 6 бисквити по един начин и 6 бисквити по другия.
Също така можете да добавите вътре смлени бадеми, смлени орехи или стафиди.
Преспите - бисквити със заквасена сметана са готови.
Коментари