Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Заквасена сметана от домашни млека

Заквасена сметана от домашни млека

Живка ГеоргиеваЖивка Георгиева
Иноватор
1494243701
Заквасена сметана от домашни млека
Снимка: Живка Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Знаете, че нито една сметана от магазина не може да се сравни със заквасената сметана от домашни млека"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - домашно непастьоризирано
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нагрява се млякото до 37-40 градуса и се излива в подходящ съд, например буркани. Покрива се с плътна марля или салфетка от плат. Отгоре е добре да се сложат капачките на бурканите, но не затваряйте.

Оставяме да стои и да прокисне по естествен начин. Става за ден-два, а зимата и за 4-5 дена. Не се разклаща бутилката.

Когато цвикът стане 1/4 от общия обем, значи е готово. Върху широк съд слагаме цедка, постиламе с марля и изливаме съдържанието на бурканите. Оставяме към 2 часа да се отцеди цвикът.

Получената зърниста маса разбиваме с миксер за кратко, става гладка и оставяме в хладилник да се охлади за час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: