Начин на приготвяне
Нарежете агнешкото на парченца, измийте и подсушете агнешките дреболии, след което накълцайте и тях.
В тенджера залейте месото и дреболиите с гореща вода и ги сложете да се варят. Периодично отстранявайте образувалата се пяна.
Накълцайте лука и лютите чушки на ситно и ги прибавете към супата.
В тиган сложете маслото и малко олио и запържете брашното до леко златисто. Прибавете малко от бульона, размийте го, след което прибавете към чорбата.
Долейте ако е нужно още гореща вода и оставете да се вари няколко минути.
Застройте курбан-чорбата с разбитото яйце, което трябва да се пресече. Свалете от огъня, поръсва се със ситно нарязаните джоджен и магданоз и се поднася.
Ако ти харесва рецептата ни, опитай обезателно и другите ни агнешки чорби или тази агнешка чорба с дреболийки.
Коментари
Курбан е обредно ястие, приготвено според местните традиции, от осветено от свещеник мъжко животно/или риба ако е пости/. На едно място почитат белия/турски/ курбан от месо, вода, черен пипер, сол и дафинов лист. На друго място - червения курбан с червен пипер, лук, лапад/напролет/, пиперки, но без зеле, домат и картоф.
Курбан чорбата си е чорба и наистина е с пресечено яйце. Прави се от всякакъв вид месо/риба, но не е обредно ястие. Прибавя се или не зеленчук според местните обичаи. По Дунава например правят много хубава курбан чорба от няколко вида риба и едно пиле.
Вкусове и наименования всякакви. Мария Валева описва в коментара си класическия бял курбан.
Сварява се, сервира се - обикновено на помени.