Начин на приготвяне
Всички налични зеленчуци за туршийката се измиват и почистват. Нарязват се на големи парчета.
Краставичките се оставят цели, като се изрязва съвсем малко от крайчетата. Чесънът се почиства и по желание може да се сложи в тънък нов дамски чорап, който се връзва, за да се намират по-лесно скилидките чесън.
След като в подходящ съд са сложени всички зеленчуци, се заливат с вода, така че да се покрият хубаво.
Смята се колко вода е била нужна и за всеки литър се пресмята по 40 грама сол. Солта се разтваря, доколкото може, в бутилка с литър вода и се излива в бидона/или друг подходящ пластмасов съд/.
Всеки ден се претака, за да се разтвори хубаво солта и да е равномерна течността навсякъде и да могат всички зеленчуци да ферментират еднакво.
На около 14 ден при добри условия царската туршия е достатъчно киселка и се пресича с натриев бензоат - по 1 грам за всеки литър течност.
Сурова туршия микс е любимата на много семейства.
Коментари