Начин на приготвяне
Първо, изплаквате под студена вода мидите и ги поставяте в голяма купа с подсолена вода за около 2 часа. След това изхвърлете водата, изплакнете добре мидите и ги прецедете. Шафрана смесвате с врящата вода.
Загрявате зехтина в голям, дълбок тиган и първо запържвате лука, докато стане мек и златисто-кафяв. Добавете чесъна, след това доматите и бъркайте около 15 минути. Накрая поръсете и захарта.
През това време махнете черупките на скаридите и ги почистете, но оставете опашките.
Към шафрана добавете червения пипер, водата и ориза и ги разбъркайте в тиган. Оставете ги да заврат, след което намалете огъня и добавете скаридите, мидите и рибата отгоре, но не ги размесвайте. Оставете да къкри, непокрито и без да разбърквате за около 20 минути, или докато оризът омекне.
Поръсете грах и оставете да къкри още 3 минути, докато се абсорбира течността. Накрая преместете тигана от огъня и оставете да престои за около 10 минути, покрит. Подправете на вкус и поръсете с магданоз. През това време пригответе соса айоли, като за целта смесите продуктите в купичка.
Поднесете паелята със соса.