Начин на приготвяне
Маята се разтваря в 100 мл. топло прясно мляко с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставя се да втаса за 10 минути.
Брашното се пресява със солта, захарта и останалото прясно мляко и шупналата мая. Замесва се тесто. Накрая се добавя маслото и се меси до еластично и нелепнещо тесто - около 10 минути. Слага се в купа, покрива се и се оставя да втаса - около 40 минути.
После се разделя на 16 топки и всяка топка се разточва на елипса. В единия край на елипсата се слага кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза с нож. Навиват се на кифлички.
Нареждат се в намазнена тава на разстояние и с шева отдолу. Тавата се покрива и се оставят да втасат за 10-15 минути.
Разбива се яйцето с 1 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. олио. С тази смес се мажат кифличките.
Пекат се на 220 С за 10-12 минути - до златисто.
Поръсват се със сусам или други подправки.
Коментари