Начин на приготвяне
Този зеленчуков пастет може да се направи както с цели броколи, така и само с кочанчетата на зеленчука.
Например аз събирам 3-4, когато приготвям някакво ястие с броколи и вместо да изхвърлям тази част на така полезния зеленчук, я правя на пастет.
Ако дръжките на броколите са стари и по-дебели, задължително ги обелвам от външния слой, който е по-твърд и може да има жили. Сварявам в леко подсолена вода, хубаво трябва да омекнат.
Ако правите пастета само от розичките на броколите, то те ще се сварят много по- бързо от долната част.
Отцедете от водата и прехвърлете зеленчука в блендер. Сипете зехтина, кокосовото брашно, сол и сокът на един средно голям лимон. Обичам да ми е киселко, но вие може да си сложите на вкус.
Добавете обелената скилидка чесън и пюрирайте. Според получената гъстота може да прецените дали да добавите още крема сирене или зехтин, за да разредите.
Поднесете пастета от броколи с кокосово брашно поръсен с хубав зехтин, гарнирайте с препечени филийки и хапвайте с удоволствие. Много е вкусно.
Добър апетит!