Начин на приготвяне
Сочна и вкусна баклава приготвих с една идея по-здравословна, като в плънката замених бялото брашно с кокосово и добавих вместо какао брашно от рожков.
Сварете сиропа от вода, захар, докато се разтопи, и охладете.
Добавете лимонов сок на вкус, при мен сок от половин лимон.
В купа се разбиват яйцата със захарта. Добавете кокосовото брашно и пресято брашно от рожков с бакпулвера.
Получава се като кексова смес - малко по-гъста.
В правоъгълна тава редите 7 кори, поръсени с олио една върху друга, като ги прегъвате на две през средата.
Сипва се плънката с кокосово брашно и отгоре нареждате втората половина от корите. Нарежете на квадрати и поръсете с олио по разрезите и върху корите.
Печете вкусната баклава в загрята фурна 180°C до златисто - около 25-30 минути, като след 20 минута може да намалите на 160°C да не прегаря.
Извадете и с черпак се залива със студен сироп.
Оставете на хладно, да попие, после поръсете всяка порция с кокосови стърготини и готово.
Добър апетит, сочна и много вкусна баклава с кокосово брашно и рожков!