Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козунак»Пухкави козуначени мъфини на конци

Пухкави козуначени мъфини на конци

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Пухкави козуначени мъфини на конци
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 7
08/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
14
"Пухкави козуначени мъфини на конци са идеалната порция козуначе за Великден"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • белтъци - за намазване
  • масло - 100 мл
  • лимон - 1 бр. кората
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • подсладител - 2 с.л.
  • брашно - 600 г София мел за баница
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • прясна мая - 21 г или 1/2 бр.
  • за плънката
  • сладко от боровинки
  • орехи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа поставяме захарта и брашното, който са по 1 с.л., и маята.

Към тях добавяме млякото и разбиваме леко, като покриваме с кърпа и оставяме да шупне маята.

Вземаме си друга купа добавяме яйцата, захарта, ванилията, маслото, което е 1/2 от общото и подсладителя.

Всичко това разбиваме добре с бъркалка.

Пресяваме си брашно, като 50 г оставяме на страна и ще ги добавим после.

Към брашното изсипваме вече шупналата мая, яйчената смес и настърганата кора.

Разбъркваме добре с шпатула, след това добавяме другите 50 г брашно.

Прехвърляме тестото на плота и започваме да месим.

По време на месенето си добавяме останалото масло, като разстиламе самото тесто, мажем и захлупваме няколко пъти.

Това го правим така, докато се усвои мазнината.

Самото масло си до добавяме на 4-5 пъти.

Тесто е готово, слагаме го в купа или съд, завиваме плътно с нещо и оставяме да втаса.

Вадим втасалото тесто и го премесваме, като от него си късаме по около 80 г.

Разпределили сме си козуначеното тесто на топчета с по 80 г всяко едно от тях.

Вземаме всяко едно топче и започваме да разстиламе с ръце.

Оформяме дълъг и тесен правоъгълник, на който поставяме плънката по дължина.

Плънката може да е всякаква, зависи от вашият вкус.

Завиваме краищата и оформяте дълъг фитил, след което го разделяме на две.

Усукваме всяка част част после събираме горните краища на двата фитила и ги сплитаме.

След като сме сги сплели, завиваме на охлювче козуначения мъфин.

Вземаме си купичките за крем карамела, аз ползвах тях, намазваме ги с масло и поставяме козуначетата.

Оставяме на страна да втасат.

След като са добре втасали, намазваме с белтъка и поръсваме със захарта.

Аз поставих отгоре на домашните козунаци и орехови ядки.

Нареждаме купичките в тава, поставяме в печката и печем пухкави козуначени мъфини на конци на 160 °C до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: