Начин на приготвяне
В купа поставете 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и маята. Добавете млякото и разбийте леко. Затворете купата или покрийте с кърпа. Оставете да шупне маята.
В друга купа добавете яйцата, захарта, ванилията, 50 мл разтопено масло и подсладителя. Разбийте с бъркалка.
В подходящ съд пресейте 550 г брашно. Останалите 50 г ще ги добавите после. Към брашното добавете шупналата мая и яйчената смес. Добавете и настърганата кора на един лимон. Объркайте с шпатула. След това добавете другите 50 г брашно. Прехвърлете тестото на плота и го замесете.
Следва много важна стъпка. Трябва да добавите в тестото още 50 мл. разтопено краве масло. Разстилате тестото, мажете и захлупвате няколко пъти. Премесвате. Така, докато се усвои мазнината. Добавете маслото на 4-5 пъти.
Готовото тесто слагате в купа или съд. Затваряте с капак или завивате плътно с нещо. В по-голям съд или тава наливате топла вода и поставете козуначеното тесто вътре. Оставяте да втаса. Ако водата изстине, я сменете. Тестото е готово за около 50 минути.
Иваждате втаслото тесто и го премесвате. От тестото си късам по около 80 г. Предварително си накъсвам цялото тесто, за да не се бавя после.
Вземате тестото и започвате да разстилате с ръце. Трябва да оформите дълъг и тесен правоъгълник. Поставяте плънката по дължина. Плънката за козунака може да е всякаква - шоколад, стафиди, локум. Завивате краищата и оформяте дълъг фитил.
След това го разделяте на две. Всяка част я ускуквате. После събирате горните краища на двата фитила и ги сплитате. След това завиване на тестено охлювче, като единият край го подпъхвате отдолу.
Мини козуначетата поставете в предварително намазани с масло купички. Може да ползвате всякакви купички за крем карамел.
Купичките оставете да втасат някъде на топло и завити с кърпа. Аз отварям фурната и я включвам на слабо. Купичките нареждам на вратата на фурната и ги покривам с кърпа. Оставям ги да втасат.
Преди да сложа козуначените мъфини във фурната, ги намазвам с белтък и поръсвам със захар. Нареждам купичките в тава, защото ми е по-лесно поставянето във фурната и ваденето. Пека козуначените мъфини с мая на 160 градуса до готовност. Моята фурна е газова, преценете за вашата.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия