Начин на приготвяне
* сложих 3 яйца М и не сгреших, тестото е доста тежко.
** ползвала съм сухи червени боровинки.
***ябълките са обелени на райета, не обичам необелена ябълка, но е въпрос на вкус, въпреки че са обелени, не загубиха формата си в сладкиша.
Плънка:
Ябълките са почистват и нарязват на средно големи кубчета.
Към тях се добавят всички останали продукти по рецептата за плънката, добре се разбърква.
Покриват се със свежо фолио и се оставят настрана за 15 - 20 минути.
Тесто:
С миксер се разбива мекото масло и захарта до крем.
Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива.
Добавя се сметаната, настърганите кори на цитруси и ванилина.
Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера, солта и содата.
Разбива се до гладка смес.
Приготвя се форма с ринг d 24 см с покрито дъно с хартия за печене и стените също са покрита с хартия (хартията трудно се слага около стените на формата, тя се движи постоянно, затова леко се смачква, напръсква се с вода и вече поставянето ѝ е лесно, това е само като съвет).
Половината от тестото за сладкиша се изсипва във формата, разпределя се.
Отгоре се подреждат 1/3 от ябълковите кубчета.
Поръсва се с шоколадовите капки и сухите плодове.
Върху тях се изсипва на купчинки останалото тесто. Разпределя се равномерно с обратна лъжица.
Отгоре се разпределят останалите ябълки и соса, който се е образувал (останалите ябълки ги разпределих с пръсти, да има навсякъде парченце ябълка).
Така приготвен ябълковият сладкиш се слага в загрята фурна на 170 °C с вентилатор и се пече за около 45 - 50 минути или до суха клечка, поставена по средата.
Глазура за сладкиша:
В купичка се изсипва пудрата захар, ванилина и лимоновия сок. Разбърква се до гладкост. С вилица се посипва отгоре за разкош.
Поднася се ябълков сладкиш по идея на Йоли с топка заквасена сметана и малко канела.
Вижте още свежи идеи с ябълки, които са ви останали в повече. Истински апетитни ябълкови сладкиши стават с най-вскусните ябълки.