Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Ябълков сладкиш»Ябълков сладкиш по идея на Йоли

Ябълков сладкиш по идея на Йоли

редакция:
marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ябълков сладкиш по идея на Йоли
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Поднася се ябълков сладкиш по идея на Йоли с топка заквасена сметана и малко канела."

Необходими Продукти

  • ТЕСТО
  • масло - 125 г на стайна температура
  • захар - 130 г кристална
  • яйца - 2 бр. М *
  • заквасена сметана - 180 грама
  • ванилин - 1 прахче
  • универсално брашно - 220 г
  • бакпулвер - 1 ч.л. равна
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • щипка - сол
  • шоколадови капки - и още 100 г
  • сушени кайсии - 100 г **
  • ПЛЪНКА
  • ябълки - 400 г необелени ***
  • захар мусковадо - 80 г
  • канела - 1 ч.л. на прах
  • джинджифил на прах - 1/2 ч.л. или кардамон
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • универсално брашно - 2 с.л.
  • лимонова кора - настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон
  • ГЛАЗУРА
  • пудра захар - 80 г
  • ванилия - 1 прахче
  • лимонов сок - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

* сложих 3 яйца М и не сгреших, тестото е доста тежко.

** ползвала съм сухи червени боровинки.

***ябълките са обелени на райета, не обичам необелена ябълка, но е въпрос на вкус, въпреки че са обелени, не загубиха формата си в сладкиша.

Плънка:

Ябълките са почистват и нарязват на средно големи кубчета.

Към тях се добавят всички останали продукти по рецептата за плънката, добре се разбърква.

Покриват се със свежо фолио и се оставят настрана за 15 - 20 минути.

Тесто:

С миксер се разбива мекото масло и захарта до крем.

Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива.

Добавя се сметаната, настърганите кори на цитруси и ванилина.

Накрая се прибавя пресятото брашно с бакпулвера, солта и содата.

Разбива се до гладка смес.

Приготвя се форма с ринг d 24 см с покрито дъно с хартия за печене и стените също са покрита с хартия (хартията трудно се слага около стените на формата, тя се движи постоянно, затова леко се смачква, напръсква се с вода и вече поставянето ѝ е лесно, това е само като съвет).

Половината от тестото за сладкиша се изсипва във формата, разпределя се.

Отгоре се подреждат 1/3 от ябълковите кубчета.

Поръсва се с шоколадовите капки и сухите плодове.

Върху тях се изсипва на купчинки останалото тесто. Разпределя се равномерно с обратна лъжица.

Отгоре се разпределят останалите ябълки и соса, който се е образувал (останалите ябълки ги разпределих с пръсти, да има навсякъде парченце ябълка).

Така приготвен ябълковият сладкиш се слага в загрята фурна на 170 °C с вентилатор и се пече за около 45 - 50 минути или до суха клечка, поставена по средата.

Глазура за сладкиша:

В купичка се изсипва пудрата захар, ванилина и лимоновия сок. Разбърква се до гладкост. С вилица се посипва отгоре за разкош.

Поднася се ябълков сладкиш по идея на Йоли с топка заквасена сметана и малко канела.

Вижте още свежи идеи с ябълки, които са ви останали в повече. Истински апетитни ябълкови сладкиши стават с най-вскусните ябълки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: