Начин на приготвяне
Смесете брашното, пудрата захар (40 г) и щипка сол, прибавете нарязаното на кубчета студено масло и разтрийте, докато се получат трохи.
Добавете 1-2 с.л. заквасена сметана и съберете тестото на топка.
Разточете 2/3 от тестото върху хартия за печене на кръг и поставете в малка форма за печене (около 17 см).
Останалото тесто разточете на кръг и приберете всичко в хладилника за около 30 минути.
Обелете крушите и ги нарежете на резени.
Намажете основата от тестото с белтъка и я поръсете с гриса.
Смесете крема сиренето, 1 с.л. пудра захар, ванилията и жълтъка и разпределете сместа върху основата, след това сложете крушите.
Направете решетката от заделеното тесто, намажете я с белтъка и поръсете със захарта.
Печете пая с круши и крема сиренев загрята фурна на 190°С за около 35-40 минути.
Вижте още съвети при печенето на бутертесто, както и свежи идеи за вкусотии с бутертето.