Начин на приготвяне
Почистете зеленчуците (домат, лук, патладжан, чушки и тиквичка) и ги нарежете на по-дебели шайби. Чушките може и на дебели ленти. Подредете в две намазнени тави (без доматите), поръсете с малко сол, още малко мазнина и малко водичка.
Пъхнете във фурната на 190 градуса (ако имате функция за готвене на пара във фурната ще е още по- добре). Целта ни е не да изпичаме напълно зеленчуците, а да омекнат просто.
Докато са във фурната, извадете царевицата от фризера, за се отпусне. Не е нужно да се размразява нацяло. Извадете и сиренето за скара на стайна температура.
В блендер сложете листата на магданоза, бадемите, чесъна и около 60 мл. зехтин + сол на вкус. Блендирайте до получаване на ситни парченца или така нареченото магданозено песто.
Полуготовите зеленчуци извадете от фурната и запечете от двете страни до златисто на грил тиган заедно със домата. Може и на скара, разбира се.
Ако например обичате тиквичките да ви хрупкат, може тях изобщо да не ги минаваме през фурната, а директно на скарата.
Подредете в две големи плата и на тяхно място запечете аспержите с малко зехтин. После и царевицата. Става супер вкусна! Накрая пекнете от двете страни и сиренето Халуми.
Поръсете обилно с магданозеното песто и още сол и зехтин, ако е нужно.
Сервирайте предястието от печено сирене топло.
Добър апетит със Зеленчуци с халуми на грил тиган!