Начин на приготвяне
Разбийте много добре яйцата със 100 г пудра захар и течната ванилия. Ако използвате шушулка, я остържете и я сложете в загрятото прясно мляко. По желание след това го прецедете, за да премахнете топченцата ванилия.
Половината от прясното мляко налейте към яйцата на тънка струйка при непрекъснато разбиване с миксер.
След това яйчната смес налейте в останалото прясно мляко и пак разбивайте.
Сложете съда на слаб котлон да се вари за няколко минути, бъркайте и след това оставете напълно да изстине.
Разбийте течната сметана със захарта на пухкав сняг и внимателно я съединете с яйчната смес, като разбивате пак с миксер. Доливайте кондензираното мляко при непрекъснато разбиване и по желание добавете още пудра захар.
Прехвърлете сместа за сладоледа в подходящ съд за замразяване и сложете в камерата за 3 часа.
През интервал от време на 3-4 пъти вадете сметановия сладолед и го разбивайте с миксер. По този начин се избягва образуването на кристали.
При последното разбиване на млечния сладолед добавете и ситно натрошения черен шоколад.
Върнете в камерата да се замрази докрай.
Поднесете домашния сладолед Страчатела на топки и по желание гарниран с шоколадов топинг.
Коментари