Начин на приготвяне
Измиваме доматите добре. Правим по едно кръстче с ножа от долната им страна, не махаме горната страна на доматите. Слагаме ги в тенджера с вода.
Поставяме на котлона да заврат.
След като водата заври, я изсипваме и пак слагаме нова вода и оставяме да заври втори път. Пак изливаме и слагаме нова - така два пъти се повтаря.
Правим го два пъти, за да не останат горчиви. Завира водата, доматите са готови, като станат меки и кората се цепва видимо, подвива се навън, отделя се.
Изливаме водата, дърпаме от котлона сварените домати и заливаме студена вода и няколко кубчета лед. След като домати изстинат, ги почистваме, като обелваме от кората с нож - много лесно става, и нарязваме на едри кубчета. Не махаме семките.
Нарязаните кубчета зелени домати ги изсипваме в тенджера и добавяме вътре 1 кг захар.
Слагаме пак на котлона и варим, докато сиропът се сгъсти. Бъркаме няколко пъти.
Варим на средна температура. Не слагаме вода. След това добавяме ванилията - 1 бр. и варим 2 мин. Преди да свалим сладкото от котлона, добавяме и лимонтузуто.
Слагаме в сухи измити преди това бурканчета и затваряме с капачки с винт. Обръщаме на обратно и покриваме с кърпа.
Като изстинат, прибираме на хладно и тъмно. Целта е сладкото от зелени домати с ванилия да не е прекалено гъсто.
Получават се 3 бурканчета от 340 г.