Начин на приготвяне
Разбийте кондензиранато мляко с мекото масло и към тях добавяйте едно по едно яйцата при непрестанно разбиване с миксер. Трябва да се образуват мехури и сместа да стане, колкото е възможно пухкава.
Добавете олиото, ванилията, фино настърганата лимонова кора и постепенно интегрирайте брашното, предварително пресято с бакпулвера. Ако ползвате кондензирано мляко, което е по-рядко и не толкова сладко, трябва да добавите и лъжица-две пудра захар (например с кондензирано мляко от Кауфланд, кексът ми не става много сладък и се налага да добавям захар).
Отново от млякото и гъстотата му зависи и колко брашно ще поеме. Затова го слагайте на части и бъркайте плавно, докато получите идеалната консистенция за кексово тесто.
Сипете сместа в предварително намазнена и намаслена форма за кекс. Разпределете отгоре боровинките и ги натиснете леко да потънат.
Печете в загрята на 180 °C фурна за около 40 минути или до суха клечка.
Готовият кекс с кондензирано мляко и пресни боровинки охладете върху решетка, поръсете с пудра захар и поднесете с чаша кафе.
Да ви е сладко!