Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с кондензирано мляко и боровинки

Кекс с кондензирано мляко и боровинки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кекс с кондензирано мляко и боровинки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
12
"Готовият кекс с кондензирано мляко и пресни боровинки охладете върху решетка, поръсете с пудра захар и поднесете с чаша кафе."

Необходими Продукти

  • кондензирано мляко - 385 г (1 консерва, сладко)
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
  • масло - 2 с.л. с връх, много меко
  • олио - 3 с.л.
  • боровинки - 1/2 ч.ч. пресни (от малките)
  • бакпулвер - 10 г
  • лимонова кора - от 1 не много голям лимон
  • ванилия - 2 прахчета, 4 г
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте кондензиранато мляко с мекото масло и към тях добавяйте едно по едно яйцата при непрестанно разбиване с миксер. Трябва да се образуват мехури и сместа да стане, колкото е възможно пухкава.

Добавете олиото, ванилията, фино настърганата лимонова кора и постепенно интегрирайте брашното, предварително пресято с бакпулвера. Ако ползвате кондензирано мляко, което е по-рядко и не толкова сладко, трябва да добавите и лъжица-две пудра захар (например с кондензирано мляко от Кауфланд, кексът ми не става много сладък и се налага да добавям захар).

Отново от млякото и гъстотата му зависи и колко брашно ще поеме. Затова го слагайте на части и бъркайте плавно, докато получите идеалната консистенция за кексово тесто.

Сипете сместа в предварително намазнена и намаслена форма за кекс. Разпределете отгоре боровинките и ги натиснете леко да потънат.

Печете в загрята на 180 °C фурна за около 40 минути или до суха клечка.

Готовият кекс с кондензирано мляко и пресни боровинки охладете върху решетка, поръсете с пудра захар и поднесете с чаша кафе.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: