Начин на приготвяне
Шоколадовата торта се прави с 4 блата.
Изолзвам стевия за сладкиши и еритритол на прах, които са 1:1 със захарта.
Сместа за всеки блат се прави отделно.
Белтъкът и жълтъкът се разделят. Жълтъкът се слага в блендер или чопър, а белтъкът - в друга купа.
За всички блатове използвам едни и същи съдове, не ги мия. Докато се пече единият блат, правя другия.
Към жълтъка се добавят всички останали съставки и се разбиват. Белтъкът се разбива с миксер на сняг.
След това разбитият белтък се прибавя към другата смес и всичко се обърква хубаво с шпатула. Сместа става доста гъста.
Използвам тава с диаметър 20 см. Предварително си подготвям 4 листа хартия за печене. Не мажа хартията с масло. Ако не сте сигурни в качеството на вашата, я намажете.
Сместа се разпределя с шпатула.
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 180 °C за около 15 минути. Наглеждайте! Моята фурна е газова и пече различно. Блатовете се оставят да изстинат.
Внимавайте да не счупите блатовете при месенето. Ако стане, не е фатално, както ще видите във видеото.
Приготвянето на крема започва с разбиването на сметаната на гъст крем.
След това към нея се добавят какаото и подсладителят. Шоколадовите капки се разтапят на водна баня и също се добавят. Всичко се разбива с миксер. Накрая се добавя маскарпонето и отново се разбива.
Започва сглобяването на кето тортата - блат, крем, блат, крем и така до края. Слагайте повече крем между блатовете.
На мен винаги ми остава една малка купичка и си я правя на сладолед.
Не мога да украсявам торти и затова просто настъргвам натурален шоколад.
Тортата се прибира в хладилника поне за час. Колкото повече стои, по-хубава става.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия
Коментари