Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова Салата»Салата от патладжан с овче сирене и магданозено песто

Салата от патладжан с овче сирене и магданозено песто

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Салата от патладжан с овче сирене и магданозено песто
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
02/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Салата от патладжан с овче сирене и магданозено песто сервирайте с хубаво вино и домашен хляб."

Необходими Продукти

  • патладжани - 2 бр. големи, месести
  • овче сирене - 2 плочки, около 250 г
  • маслини - за украса (черни)
  • зехтин
  • сол
  • оцет
  • За Магданозено песто
  • магданоз - 1/2 връзка
  • бадеми - 6 - 7 бр. белени
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • зехтин
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Срежете патладжаните на две по дължина. Намажете ги добре със сол и зехтин, подредете в тавичка покрита с хартия за печене със срязаната част надолу.

Печете патладжаните около 20 минути на 200 градуса от едната страна и още толкова от другата страна. Ако патладжаните са от по- тумбестите, може да имат нужда и от по- дълго печене, затова ги проверявайте.

След като са готови, оставете да изстинат, обелете кожата и накъсайте на дебели ленти.

Докато изстинат патладжаните, направете магданозеното песто:

Сложете обелените скилидки чесън в съда на пасатора и друг удобен за вас съд. Добавете магданоза (само листата), бадемите, малко сол и зехтин да покрива продуктите.

Пасирайте и разредете с още зехтин на вкус.

Започнете да редите салатата от патладжан в по-дълбока голяма чиния или две по-малки.

Поставете на дъното плочка овче сирене, за предпочитане домашно.

Редете от патладжана, като направите поне два три пласта и между всеки слагайте щедро от пестото и оцет на вкус, както и сол по желание.

Отгоре сложете още сирене и маслини.

Сервирайте с хубаво вино и домашен хляб.

Към зеления дресинг може да добавите и малко свеж копър и лимонов сок (в такъв случай може да избегнете оцета).

Салатата от патладжан с овче сирене и магданозено песто е върховна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: