Начин на приготвяне
В голяма тенджера сгрейте житото на средно висока температура, докато стане златисто.
След това добавете водата и намалете огъня, за да варите житото или груханата пшеница около 10-15 минути или докато попие водата и стане мека. Изключете от топлината и оставете да се охлади.
В голяма купа смесете нарязаните краставици, домати, луканка, босилек и магданоз.
В друг съд смесете лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
Обърнете отцеденото сварено жито в купата с нарязаните зеленчуци и добавете сместа с лимонов сок. Разбъркайте добре.
Салатата с жито е готова да се сервира.
Можете да я консумирате топла или студена.
Приятен апетит с моята нестандартна салата с жито в чаша!