Начин на приготвяне
Сложете пастата ригатони да се вари в леко подсолена вода. На съседния котлон сложете малка тенджера с вода и когато заври, пуснете измитите стръкчета саликорния или още наречена - морски аспержи. Уникално вкусни са, леко солени поради това че растат в морето. Поради тази причина не им слагаме сол във водата.
Времето за варене и на единия и на другия продукт е почти идентично -10-11 минути.
Отцедете и оставете настрана пастата и морските аспержи, като ги напръскате с малко зехтин.
Обелете и нарежете на филийки чесъна. Запържете в малко зехтин докато пусне аромата си. Много е важно да не препържите чесъна, защото ще нагарча и ще развали вкуса на вашата безмесна паста.
Сипете сметаната и когато заври, сложете пастата, черен пипер и три-четири лъжици настъргано зряло ароматно сирене (например Пармезан). Разбъркайте да се смесят хубаво продуктите. Намалете огъня и добавете саликорнията.
Трябва да отбележа, че количеството на сметаната може да е по- малко или повече в зависимост колко сос за паста искате да имате.
Разпределете в чинии и нарежете обилно от твърдото сирене отгоре, трябва да е на тънки люспички.
Хапвайте пастата със сметана и саликорния в компания с хубаво бяло вино.
Добър апетит!