Начин на приготвяне
Извадете сиренето за грил от опаковката и го положете върху намазнен лист алуминиево фолио. Самото сирене халуми също намажете със зехтин. Добре е за тази рецепта за печено сирене да се ползва Халуми, тъй като не е солено, а подобни на него имитации съдържат прекомерно количество сол и ще контрастира много с меда.
Може да пробвате и с бяло прясно сирене, но то е меко, съдържа повече вода и не е стегнато и еластично като сирене Халуми или подобните на него сирена за печене.
Загрейте грил тиган на силен огън.
Накълцайте половината от орехите и поръсете част от тях под халумито, това ще предотврати да не залепне за фолиото, въпреки че е намазнено, съществува такъв риск.
Останалите накълцани орехи поръсете отгоре и положете клонката розмарин. По желание точно тук може да сложите и меда, но аз предпочитам да го намажа накрая след като сиренето е готово.
Завийте на плътно затворено пакетче, по възможност да не е на два пласта, за да прониква добре топлината от тигана.
Печете от двете страни за по няколко минути, ще усетите кога е готово по аромата. Степента на изпичане също така си е и на вкус.
Предимството да печете сиренето във фолио, е че сиренето ще остане сочно, ще поеме добре аромата на розмарина, а и няма да залепва за тигана и да трябва да го чистите после.
Отстрани в тигана сложете да се запекат и другата половина от орехите.
Ако искате сиренето да хване златиста и по-твърда коричка, не слагайте орехи под него, тогава ще трябва повечко да го омазните, за да не залепне.
След като е готово, отворете внимателно фолиото, намажете с меда, поръсете със зрънцата от нар и гарнирайте с отделно запечените орехи.
Поднесете сиренето с орехи и мед във фолио с чаша червено вино.
Вкусотийка, вдъхновена от кипърската кухня!