Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Печено сирене»Сирене с орехи и мед във фолио

Сирене с орехи и мед във фолио

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сирене с орехи и мед във фолио
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
18 мин.
Порции
1
"След като е готово печеното сирене, отворете внимателно фолиото, намажете с меда, поръсете със зрънцата от нар и гарнирайте с отделно запечените орехи. Поднесете с чаша червено вино."

Необходими Продукти

  • халуми - 200 г (или друго сирене подходящо за грил)
  • орехи - 30 - 35 г
  • мед - 1 ч.л. или повече, на вкус
  • розмарин - 1 клонка, пресен или сушен
  • зехтин - 1 ч.л.
  • нар - няколко зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете сиренето за грил от опаковката и го положете върху намазнен лист алуминиево фолио. Самото сирене халуми също намажете със зехтин. Добре е за тази рецепта за печено сирене да се ползва Халуми, тъй като не е солено, а подобни на него имитации съдържат прекомерно количество сол и ще контрастира много с меда.

Може да пробвате и с бяло прясно сирене, но то е меко, съдържа повече вода и не е стегнато и еластично като сирене Халуми или подобните на него сирена за печене.

Загрейте грил тиган на силен огън.

Накълцайте половината от орехите и поръсете част от тях под халумито, това ще предотврати да не залепне за фолиото, въпреки че е намазнено, съществува такъв риск.

Останалите накълцани орехи поръсете отгоре и положете клонката розмарин. По желание точно тук може да сложите и меда, но аз предпочитам да го намажа накрая след като сиренето е готово.

Завийте на плътно затворено пакетче, по възможност да не е на два пласта, за да прониква добре топлината от тигана.

Печете от двете страни за по няколко минути, ще усетите кога е готово по аромата. Степента на изпичане също така си е и на вкус.

Предимството да печете сиренето във фолио, е че сиренето ще остане сочно, ще поеме добре аромата на розмарина, а и няма да залепва за тигана и да трябва да го чистите после.

Отстрани в тигана сложете да се запекат и другата половина от орехите.

Ако искате сиренето да хване златиста и по-твърда коричка, не слагайте орехи под него, тогава ще трябва повечко да го омазните, за да не залепне.

След като е готово, отворете внимателно фолиото, намажете с меда, поръсете със зрънцата от нар и гарнирайте с отделно запечените орехи.

Поднесете сиренето с орехи и мед във фолио с чаша червено вино.

Вкусотийка, вдъхновена от кипърската кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: