Начин на приготвяне
Още в началото ще направя уточнението, че това НЕ е лава кейк, нито шоколадов вулкан с течен център, както обикновено се смята, че е шоколадовото суфле.
Всъщност то си е суфле като всички други - на базата на разбити на сняг белтъци и стои пухкаво и въздушно, както трябва да е едно истинско суфле.
За съжаление често в кулинарията или по-скоро по ресторантите понятията се бъркат и така масово се възприемат грешни наименования и разбирания за десерти и ястия.
Та, ако очаквате течен център, тук няма такъв, за сметка на това има облачно пухкаво и нежно шоколадово кексче - истинско суфле без брашно, без масло, без набухватели.
Може би единствената прилика с лава кейка е това, че също като него се сервира топло и си върви със топка ванилов сладолед.
За да направите сполучливо суфле, се изискват базисни кулинарни умения, внимателна работа и прецизност.
Първо, настъргваме шоколада и го разтапяме на водна баня заедно с водичката и ванилията при температура 50 °C.
Отделно разбиваме жълтъците (4 бр.) и ги смесваме с разтопения шоколад до еднородна смес.
Взимаме чиста и суха купа и в нея разбиваме белтъците (5 бр.) с щипка сол, а постепенно добавяме и 50 г захар. Трябва да получим гъст и пухкав сняг.
Най- важният момент за всяко суфле е съединяването на двете смеси, тоест, трябва да вкараме белтъците при шоколада и жълтъците, така че да останат възможно най-пухкави. За целта, първо, слагаме половината от тях и плавно разбъркваме с шпатула с движения от долу нагоре. След като се усвоят, смело добавяме и останалата половина от пухкави белтъци. Разбъркваме на същия принцип.
Разпределяме сместа в 6 формички за суфле предварително намаслени и поръсени с кристална захар. Тук ще кажа, че аз по инерция поръсих с какао както при лава кейка, но не е ок това.
Фурната трябва да е предварително загрята на 200 °C.
Печете суфлетата около 18 минути до максимум 20.
За перфектни резултати проверете с кухненски термометър дали термостата на фурната ви отчита правилно градусите. Това е важно, за да не останат сурови кексчетата или обратно - много сухи.
Сервирайте истинско шоколадово суфле, докато са топли, поръсени с какао по желание и разбира се - топка ванилов сладолед.
Да ви е сладко!