Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Суфле»Истинско шоколадово суфле

Истинско шоколадово суфле

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Истинско шоколадово суфле
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
06/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
33 мин.
Порции
6
"Разберете каква е разликата между истинско шоколадово суфле, лава кейк и шоколадов вулкан с течен център."

Необходими Продукти

  • шоколад - 120 г за разтапяне (50% какао)
  • вода - 40 мл
  • жълтъци - 4 бр.
  • белтъци - 5 бр. (180 г)
  • захар - 50 г + за поръсване на формите
  • ванилия - 2 г прахче
  • масло - за намазване на формите
  • сол - 1 щипка
  • какао - за поръсване, по желание
  • сладолед - за сервиране (ванилов)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Още в началото ще направя уточнението, че това НЕ е лава кейк, нито шоколадов вулкан с течен център, както обикновено се смята, че е шоколадовото суфле.

Всъщност то си е суфле като всички други - на базата на разбити на сняг белтъци и стои пухкаво и въздушно, както трябва да е едно истинско суфле.

За съжаление често в кулинарията или по-скоро по ресторантите понятията се бъркат и така масово се възприемат грешни наименования и разбирания за десерти и ястия.

Та, ако очаквате течен център, тук няма такъв, за сметка на това има облачно пухкаво и нежно шоколадово кексче - истинско суфле без брашно, без масло, без набухватели.

Може би единствената прилика с лава кейка е това, че също като него се сервира топло и си върви със топка ванилов сладолед.

За да направите сполучливо суфле, се изискват базисни кулинарни умения, внимателна работа и прецизност.

Първо, настъргваме шоколада и го разтапяме на водна баня заедно с водичката и ванилията при температура 50 °C.

Отделно разбиваме жълтъците (4 бр.) и ги смесваме с разтопения шоколад до еднородна смес.

Взимаме чиста и суха купа и в нея разбиваме белтъците (5 бр.) с щипка сол, а постепенно добавяме и 50 г захар. Трябва да получим гъст и пухкав сняг.

Най- важният момент за всяко суфле е съединяването на двете смеси, тоест, трябва да вкараме белтъците при шоколада и жълтъците, така че да останат възможно най-пухкави. За целта, първо, слагаме половината от тях и плавно разбъркваме с шпатула с движения от долу нагоре. След като се усвоят, смело добавяме и останалата половина от пухкави белтъци. Разбъркваме на същия принцип.

Разпределяме сместа в 6 формички за суфле предварително намаслени и поръсени с кристална захар. Тук ще кажа, че аз по инерция поръсих с какао както при лава кейка, но не е ок това.

Фурната трябва да е предварително загрята на 200 °C.

Печете суфлетата около 18 минути до максимум 20.

За перфектни резултати проверете с кухненски термометър дали термостата на фурната ви отчита правилно градусите. Това е важно, за да не останат сурови кексчетата или обратно - много сухи.

Сервирайте истинско шоколадово суфле, докато са топли, поръсени с какао по желание и разбира се - топка ванилов сладолед.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: