Начин на приготвяне
Подготовка на блата:
В купа разбиваме яйцата със захарта до удвояване обема им и стопяване на захарта. Около 10 минути отнема. След като яйчената смес е готова, добавяме прясното мляко и олиото и разбъркваме за кратко.
Пресяваме си сухите съставки (брашното, какаото и бакпулвера) и ги добавяме към яйчената смес. Разбъркваме внимателно с шпатула и прехвърляме получената смес в тавичка за печене с диаметър 18 см, която предварително сме застлали с хартия за печене.
Печем в предварително загрята фурна на 180° за 35-40 минути. След изпичане, оставяме блатът да се охлади напълно, изваждаме го от тавата, след което го разрязваме на 4 еднакви части.
Подготовка на шоколадовият крем:
Начупваме шоколада и го разтапяме на водна баня. Към вече стопеният шоколад прибавяме сметаната и разбъркваме до обединяване. Прибираме в хладилник за 30 минути. След охлаждане разбиваме с миксер до получаване на крем.
Приготвяме си какаова смес с която ще напоим тортата. Стопляме си млякото. Към него добавяме захарта и какаото и разбъркваме до разтварянето им.
Подготовка за масления крем:
Разбиваме мекото масло до хомогенна смес.
Разтваряме захарта в млякото и започваме да ги добавяме към маслото до получаване на пухкава крем (около 10 минути). Готовият крем разделяме на 2 и оцветяваме с боичките.
Сглобяване на тортата:
Слагаме първи блат. Напояваме го с какаовата смес и го мажем с шоколадовия крем. Разпределяне с лъжица равномерно сладкото от вишни и поставяме вторият блат. Отново напояваме и мажем с шоколадовия крем, но този път пропускаме вишните. Поставяме третият блат. Напояваме, намазваме с шоколадовият крем и разпределяме равномерно сладкото от вишни. Поставяме последния блат, като този път само го напояваме с какаовата смес и прибираме тортата за един час в хладилник.
След охлаждане, измазваме тортата с масленият крем с червена боя и украсяване със зеленият крем, като аз съм използвала пош и накрайник отворена звезда.
При желание може да сложите цветни пръчици и нашата Коледна торта е готова.