Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Шоколадова торта»Коледна торта с шоколад и сладко от вишни

Коледна торта с шоколад и сладко от вишни

Коледна торта с шоколад и сладко от вишни
Снимка: Виолета Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Красива и сочна коледна торта с мек вкус, която ще обере всички овации на вашата празнична трапеза."

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • олио - 50 мл
  • брашно - 150 г
  • какао - 30 г
  • бакпулвер - 10 г
  • За шоколадовия крем
  • млечен шоколад - 400 г
  • животинска сладкарска сметана - 400 мл
  • За напояване на тортата
  • прясно мляко - 150 мл
  • какао - 1 с.л.
  • захар - 2 с.л.
  • За масления крем
  • меко масло безсолно - 400 г
  • пудра захар - 140 г
  • прясно мляко - 50 мл
  • зелена течна сладкарска боя - 1 ч.л.
  • червена течна сладкарска боя - 1 с.л.
  • За пълнене на тортата
  • сладко от вишни - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка на блата:

В купа разбиваме яйцата със захарта до удвояване обема им и стопяване на захарта. Около 10 минути отнема. След като яйчената смес е готова, добавяме прясното мляко и олиото и разбъркваме за кратко.

Пресяваме си сухите съставки (брашното, какаото и бакпулвера) и ги добавяме към яйчената смес. Разбъркваме внимателно с шпатула и прехвърляме получената смес в тавичка за печене с диаметър 18 см, която предварително сме застлали с хартия за печене.

Печем в предварително загрята фурна на 180° за 35-40 минути. След изпичане, оставяме блатът да се охлади напълно, изваждаме го от тавата, след което го разрязваме на 4 еднакви части.

Подготовка на шоколадовият крем:

Начупваме шоколада и го разтапяме на водна баня. Към вече стопеният шоколад прибавяме сметаната и разбъркваме до обединяване. Прибираме в хладилник за 30 минути. След охлаждане разбиваме с миксер до получаване на крем.

Приготвяме си какаова смес с която ще напоим тортата. Стопляме си млякото. Към него добавяме захарта и какаото и разбъркваме до разтварянето им.

Подготовка за масления крем:

Разбиваме мекото масло до хомогенна смес.

Разтваряме захарта в млякото и започваме да ги добавяме към маслото до получаване на пухкава крем (около 10 минути). Готовият крем разделяме на 2 и оцветяваме с боичките.

Сглобяване на тортата:

Слагаме първи блат. Напояваме го с какаовата смес и го мажем с шоколадовия крем. Разпределяне с лъжица равномерно сладкото от вишни и поставяме вторият блат. Отново напояваме и мажем с шоколадовия крем, но този път пропускаме вишните. Поставяме третият блат. Напояваме, намазваме с шоколадовият крем и разпределяме равномерно сладкото от вишни. Поставяме последния блат, като този път само го напояваме с какаовата смес и прибираме тортата за един час в хладилник.

След охлаждане, измазваме тортата с масленият крем с червена боя и украсяване със зеленият крем, като аз съм използвала пош и накрайник отворена звезда.

При желание може да сложите цветни пръчици и нашата Коледна торта е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: