Начин на приготвяне
Обичам пикантни торти, които съчетават много вкус и много различни аромати. И коледната торта Линцер с какао е една от тях. Но не всички торти Линцер имат един и същ вкус. Не харесвам прекалено леките Линцер торти, но ако ги харесвате, просто не слагайте какаото на прах от рецепта - и имате лека торта Линцер. Можете да съхранявате тази лешникова торта за една седмица или дори повече с чиста съвест - ако можете да устоите на вкуса.
Но сега към моята вкусна рецепта. Обичам да пека тортата в кръгла тава с подвижно дъно (24-28 см в диаметър). Можете също да удвоите рецептата и да я изпечете в по-голяма тава.
Разбийте маслото и пудрата захар в купа с миксер.
Добавете пресятото брашно, ядки, яйца и подправки. Омесете сместа на тесто.
Охладете готовото тесто за около 2 часа. След известно време извадете от хладилника.
Разточете три четвърти от тестото до приблизително 1. 5 см (диаметър на тортата 24 см), разпределете сладкото от касис.
Оформете останалото тесто на фитили и поставете върху сладкото като решетка и ръб. Намажете с яйце, поръсете с филирани бадеми.
Печете при 160 градуса за около 30-40 минути, извадете и оставете да се охлади.
Насладете се!