Начин на приготвяне
Излизат около 40 броя, но тези формички са малки. Ако ползвате по-големи, броят ще е по-малък.
Може да изпечете цялата смес във фирма за кекс. Дозата е за точно един нормален кекс.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути. Наглеждайте и преценете според фурната ви. Моята е газова и пече различно.
За мерките ползвам чаша с вместимост 250 мл.
Яйцата и захарта се разбиват много хубаво. Сместа трябва да стане пухкава и светла. След това се прибавят олиото, портокаловия сок, ванилията и отново се разбива. Накрая се прибавят брашното с бакпулвера и се разбива за последно. Една малка част се отделя и в нея се слага какао.
Формичките се мажат с малко масло. Първо се изсипва от бялата смес - около 1 с.л. Удрям формата в масата няколко пъти, за да се разпредели хубаво сместа. След това се добавя по 1 ч.л. от кафявата смес и отгоре се завършва с бялата.
Не пълнете много формичките. Първите ги бях препълнила леко.
Пекох кексчетата във фрайъра. Включих го да загрее хубаво. Пека кексчетата първо 10 минути на 170 градуса. След това ги обръщам на една дъска и внимателно изваждам от формите. Пека ги още 10 минути и от другата страна.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия