Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков сладкиш с млечно сладка поливка

Ябълков сладкиш с млечно сладка поливка

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k5
Ябълков сладкиш с млечно сладка поливка
Снимка: Veselina
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Очарователен ябълков сладкиш със сладко-кисела нотка."

Необходими Продукти

  • яйца - 4 големи L
  • кристална захар - 1 ч.ч.
  • брашно - 2 1/2 ч.ч.
  • олио - 2/3 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • масло - за намазване на тавата
  • брашно - за набрашняване на тавата
  • бакпулвер - 10 г
  • сладки ябълки - 4 големи
  • ванилена захар - 2 пакетчета
  • сок от лимон - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чашата която използвам е 200 мл.

Пресяваме брашното и бакпулвера със сито много добре. задължително пресяваме за да стане пухкав сладкиша и от бакпулвера да няма зрънца.

В купа слагаме сока от лимона, който предварително сме изцедили - нужно ни е 2 с.л от него, киселото мляко, захарта и олиото. Разбиваме с миксера първо на ниска степен и после на висока степен до гладка смес. От сместа си отделяме 1/2 ч.ч. настрани.

Вадим яйцата на стайна температура предварително. Слагаме ги в друга купа заедно с ваниловата захар и ги разбиваме с миксер до гладка смес. Сместа става гъста и жълта. Двете каши ги смесваме.

Прибавяме брашното с бакпулвера. Отново разбиваме с миксера.

Обелваме ябълките най - накрая, за да не потъмнеят и ги режем на полумесеци. Мажем дъното на тава с масло и поръсваме с брашно. Изливаме кашата и я заглаждаме с щпатула отгоре. Отгоре върху кашата редим ябълките една до друга плътно, като ги застъпваме леко в единият край. Целта е отгоре да има много ябълки.

Печем сладкиша в загрята на 10 градуса фурна до суха клечка за 30 мин. Оставяме да изстине и мажем отгоре с отделената 1/2 ч.ч. смес /от лимоновия сок, захар, олио и мляко/ и оставяме да попие. Поливката е сладка с кисела нотка.

Ябълковият сладкиш престоява на хладно около 4 часа. Режем на квадрати и сервираме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На колко градуса се пече?
01.01.2024 17:19
1
Покажи всички подкоментари