Начин на приготвяне
Чашата която използвам е 200 мл.
Пресяваме брашното и бакпулвера със сито много добре. задължително пресяваме за да стане пухкав сладкиша и от бакпулвера да няма зрънца.
В купа слагаме сока от лимона, който предварително сме изцедили - нужно ни е 2 с.л от него, киселото мляко, захарта и олиото. Разбиваме с миксера първо на ниска степен и после на висока степен до гладка смес. От сместа си отделяме 1/2 ч.ч. настрани.
Вадим яйцата на стайна температура предварително. Слагаме ги в друга купа заедно с ваниловата захар и ги разбиваме с миксер до гладка смес. Сместа става гъста и жълта. Двете каши ги смесваме.
Прибавяме брашното с бакпулвера. Отново разбиваме с миксера.
Обелваме ябълките най - накрая, за да не потъмнеят и ги режем на полумесеци. Мажем дъното на тава с масло и поръсваме с брашно. Изливаме кашата и я заглаждаме с щпатула отгоре. Отгоре върху кашата редим ябълките една до друга плътно, като ги застъпваме леко в единият край. Целта е отгоре да има много ябълки.
Печем сладкиша в загрята на 10 градуса фурна до суха клечка за 30 мин. Оставяме да изстине и мажем отгоре с отделената 1/2 ч.ч. смес /от лимоновия сок, захар, олио и мляко/ и оставяме да попие. Поливката е сладка с кисела нотка.
Ябълковият сладкиш престоява на хладно около 4 часа. Режем на квадрати и сервираме.
Коментари