Начин на приготвяне
Портокалите се измиват и подсушават добре, кората се настъргва на ситно ренде, а сокът се изцежда. Тиквата се почиства и настъргва на едро ренде.
В дълбок тиган се изсипва тиквата, олиото без 2 с.л., захарта и корите от портокала и сока от портокала.
Задушават се за няколко минути. Подправя се с канела и ванилия. След това тиквата се отцежда и се заделя настрани за по-късно.
Корите се заделят по 2 на руло. След като тиквената смес изстине, се прибавят предварително нарязаните на ситно орехи и сместа се разпределя на 6-7 части, за да има за всяко руло от плънката.
Плънката се разпределя равномерно в края на корите и се завива на руло. Нарежда се в кръгла тава.
Така се повтаря до свършване на корите и плънката.
Останалите 2 с.л. олио с помощта на силиконова четка се разпределят върху корите на ароматния тиквеник. Фурната се загрява на умерена температура 175 °C. Пече се до приятен златист цвят.
Горещият тиквеник се изважда от фурната и се залива с останалия сос от тиквата.
Преди сервиране тиквеник с портокали се поръсва с пудра захар.