Начин на приготвяне
Италиански слепени бисквитки Биволско око или biscotti occhio di bue будят много симпатии, както защото формата им много напомня на добрите очи на добитъка, така и защото са толкова добри и лесни за приготвяне.
Тези бързи слепени сладки имат несъмненото предимство, че могат да се пълнят по много различни начини: със сладко, конфитюр, крем, Нутела. Принципът на бисквитите с пълнеж от пясъчно тесто винаги е един и същ.
Подготовка на тестото:
Брашното се пресява с щипка сол, нарежда се в кладенче и се добавят яйцето, захарта и нарязаното на кубчета масло със стайна температура. Добавете и последния настърган лимон и разбийте сместа с вилица.
Веднага след като яйцето се смеси с останалите съставки, разбъркайте бързо с върха на пръстите си. Внимавайте да не месите много тестото за бисквитите, иначе ще се рони. При необходимост може да добавите една-две супени лъжици студена вода. Когато тестото е готово го увийте в стреч фолио и го оставете в хладилника за половин час.
В зависимост от вида бисквити, които искате да приготвите, можете да овкусите сладките с настърганата кора от портокал, вместо с лимон; или с щипка ванилия.
Приготвяне на бисквитите:
След времето за почивка разточете масленото тесто с точилка върху лист хартия за печене, за да получите тесто с височина около 5 милиметра.
С помощта на резачка (но чаша също е добре) изрежете дискове от пясъчното тесто. Изработете изрезките бързо, оставете ги да починат в хладилника за известно време и продължете да правите дискове, докато получите тесто.
Поставете всички бисквити върху тава за печене и надупчете средата (може да използвате капачка от бутилка или друга налична). Печем на 180 градуса за около двадесет минути. Когато шайбите са добре изпечени, ги извадете от фурната и ги оставете да изстинат напълно.
Когато бисквитите са изстинали, ги напълнете както предпочитате: сладко от кайсии (класически) или друг плод; портокалов или лимонов мармалад, сметана, Нутела. Разпределете плънката върху цялата бисквита и я затворете с тази с дупката в центъра. Можете да допълните плънката, като добавите още на око, след като бисквитите се затворят. По желание можете да ги глазирате и половината с шоколад .
Накрая, ако желаете, поръсете с пудра захар и имате страхотен десерт по италиански.