Начин на приготвяне
У дома много обичаме броколи. Често си ги приготвяме по различни начини, но най-любима ни е запеканката с броколи, картофи, сирене и сметана! Пригответе си я и вие и ще си оближете пръстите!
Взимаме картофите и ги обелваме предварително. Сваряваме ги в тенджера с подсолена вода за 15 мин на котлона до омекване. Дърпаме ги от огъня, отцеждаме и слагаме в отделна купа и оставяме настрана да изстинат. След което се захващаме със задушаването на броколите, като преди това ги нарежем на средно големи цветчета.
Задушаването им става отново в тенджера с подсолена вода за 15 мин. докато поомекнат. Отцеждаме и тях и слагаме в друга купа. Картофите ги нарязваме на дребни парчета.
Взимаме една голяма тава от йенско стъкло и в нея изсипваме броколите и картофите. Разбъркваме добре, за да се разстелят равномерно.
След това се захващаме с лекото запържване на зеленчуците. В средно голям тиган разтопяваме маслото, нарязваме двата вида чушки на шайби, гъбите на резенчета, лука и чесъна - на ситно, добавяме и малко сол на вкус.
Всичко това запържваме в тигана за около 10 минути - до омекването на зеленчуците. Сваляме от котлона и прибавяме сместа в тавата при броколите и картофите.
Разбъркваме добре сместа. Натрошаваме вътре и краве сиренето.
В малка купа разбърквайки с бъркалка, разтваряме с малко вода и сметаната за готвене, като в нея слагаме и подправките от червен и черен пипер.
С нея заливаме запеканката с броколи и слагаме тавата във фурната, след като запичаме на 280 °C за 20 минути. Важно е да сложим тавата от йенско стъкло в студена, а не предварително загрята фурна, защото иначе има риск стъклената тава да се напука.
Малко преди да е готова запеканката, настъргваме кашкавала на едро ренде и го поръсваме отгоре. Бутаме да се запече за още няколко минути до разтопяването на кашкавала.
След което запеканката е готова за консумация и сервиране! Да ви е сладко!