Начин на приготвяне
Измийте смокините и нарежете ги на части или оставете цели, ако предпочитате.
Ако смокините са твърде твърди, може да ги оставите в топла вода за около 30 минути, за да се омекнат.
В голям тиган сложете захарта и водата.
Загрейте на средно висока температура и разтворете захарта, като бъркате.
Добавяне на смокините:
Добавете нарязаните или цели смокини в тигана.
Намалете огъня и оставете смокините да врият на слаб огън за около 30-40 минути.
Подправки и ароматизация:
Добавете сокът от лимона, канелата и ванилията.
Продължете готвенето, докато смокините станат меки и сиропът започне да се концентрира.
Сервиране:
Когато петмезът е готов и сиропът е достатъчно консистентен, махнете тигана от огъня.
Охладете петмеза преди да го сервирате.