Начин на приготвяне
Ябълките се измиват, обелват и почистват. Нарязват се на кубчета и се нареждат в тавичка. По желание се подслаждат допълнително. Орехите се счукват и с тях се поръсват ябълките.
Кокосовото масло (или краве) се разтопява и към него се добавят ванилията и канелата. С тази смес се заливат ябълките и се объркват добре.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 20-30 мин. По средата на печенето се разбъркват отново и се оставят да се допекат.
Приготвяне на заливката:
Водата и захарта се смесват в подходящ съд и се оставят да заврят. След това котлонът се намаля. Нишестето се размива с 40-50 мл вода и се добавя на тънка струя при непрекъснато бъркане към водата с разтворената захар.
След като се сгъсти нишестето, се добавя готварската сметана и отново се бърка енергично до сгъстяване.
Сместа се сваля от котлона и към нея се добавят в този ред: щипката сол, ванилията и маслото. Разбърква се докато маслото се стопи и всичко се хомогенизира. Консистенцията трябва да бъде на гъст сос.
След като и двата компонента се охладят, ябълките се сервират в купички и към тях се добавя от заливката.
Ако желаете можете да смесите ябълките и соса директно в съда, в който сте пекли ябълките.