Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Печени ябълки»Печени ябълки със сладка заливка

Печени ябълки със сладка заливка

Печени ябълки със сладка заливка
Снимка: Александрина Константинов
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Здравословен десерт с печени ябълки, сладкарски сос и аромат на канела, от който можете да си хапвате без угризения"

Необходими Продукти

  • ябълки - 4 бр.
  • канела - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 пакетче (0.2 г)
  • кокосово масло - 2 с.л.
  • орехи - 10 - 15 г
  • За заливката
  • вода - 100 мл
  • готварска сметана - 100 мл, пълномаслена
  • захар - 50 - 60 г
  • нишесте - 2 с.л.
  • ванилия (екстракт) - 2 ч.л.
  • масло - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се измиват, обелват и почистват. Нарязват се на кубчета и се нареждат в тавичка. По желание се подслаждат допълнително. Орехите се счукват и с тях се поръсват ябълките.

Кокосовото масло (или краве) се разтопява и към него се добавят ванилията и канелата. С тази смес се заливат ябълките и се объркват добре.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 20-30 мин. По средата на печенето се разбъркват отново и се оставят да се допекат.

Приготвяне на заливката:

Водата и захарта се смесват в подходящ съд и се оставят да заврят. След това котлонът се намаля. Нишестето се размива с 40-50 мл вода и се добавя на тънка струя при непрекъснато бъркане към водата с разтворената захар.

След като се сгъсти нишестето, се добавя готварската сметана и отново се бърка енергично до сгъстяване.

Сместа се сваля от котлона и към нея се добавят в този ред: щипката сол, ванилията и маслото. Разбърква се докато маслото се стопи и всичко се хомогенизира. Консистенцията трябва да бъде на гъст сос.

След като и двата компонента се охладят, ябълките се сервират в купички и към тях се добавя от заливката.

Ако желаете можете да смесите ябълките и соса директно в съда, в който сте пекли ябълките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: