Начин на приготвяне
Първо, трябва да накиснем боба за минимум шест часа.
След това го сваряваме с малко сода за хляб, да кипне, и сменяме водата. Това правим, за да не е тежък за стомаха. Като заври бобът с новата вода, вече го варим до готовност, прибавяме сол и малко зехтин.
Като е готов бобът, го отстраняваме от котлона и в тиган загряваме останалото количество зехтин. В него задушаваме нарязаните лук, морков, червена чушка, джоджен.
Прибавяме и доматите, разбъркани с меда. След това прецеждаме боба и го слагаме при задушените зеленчуци.
Прибавяме и малко от водата, в която е врял бобът, и разбъркваме.
Разпределяме в глинени чинии или гювечета боба. Поръсваме отгоре с малко едро счукани орехи.
Слагаме във фурната и печем печен боб с мед и орехи на 170 °C за половин час.