Начин на приготвяне
Смесваme маята с топлото прясно мляко, малко от захарта и малко от брашното. Разбъркваме и оставяме та шупне. Смесваме останалите съставки (освен олиото) и добавяме шупналата мая. Омесваме меко козуначено тесто.
Разстиламе го на работния плот и към него добавяме олиото. Месим, докато поеме олиото на пълно. Правим си топка и я оставяме покрита да втасва за 3 часа.
След това взимаме тестото и от него правим два малки козунака в кръгла форма, като във видеото показвам как да го навиете.
След оформянето на двата козунака, ги покриваме и оставяме да втасват за още 1 час. Втасалите козуначета намазваме с жълтъка и млякото.
Поръсваме ги със захар или филета от бадеми. Печем ги в еър фрайър на 160 градуса, за 30 мин. Като не е нужно да го загрявате предварително.
След половин час, леко намаляте и печете за още 10 мин. След изпичане покривате с навлажнена кърпа и оставяте да поизстине.
Козунак за Великден в Еър Фрайър - пухкав, ароматен и готов за вашата великденска трапеза.