Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Вегетарианско ястие в няколко части с млечен дресинг

Вегетарианско ястие в няколко части с млечен дресинг

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Вегетарианско ястие в няколко части с млечен дресинг
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"При сервиране се слага в дълбока чиния част от всеки компонент - киноа, нахут с домати, леща с тофу, като се завършва с млечен дресинг отгоре."

Необходими Продукти

  • киноа - 1 ч.ч.
  • универсална подправка - ½ ч.л.
  • Нахут
  • нахут - 2 консерви
  • чери домати - 200 г
  • червен лук - ½ глава
  • чесън - 2 скилидки
  • пушен червен пипер - 1/2 ч.л.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • сол и черен пипер
  • магданоз
  • Леща с тофу
  • леща - ½ ч.ч., накисната
  • тофу - 200 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лимон - 1 бр.
  • риган - 1 с.л.
  • сол - ½ к.л.
  • черен пипер
  • хранителна мая - 2 с.л.
  • краставица - ½ бр.
  • червен лук - 1 малко парче
  • зелении - магданоз, копър, мента
  • Балсамов дресинг
  • балсамов оцет - 1 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • горчица - 1 ч.л.
  • чесън на прах - 1 к.л.
  • сол - ½ к.л.
  • черен пипер
  • Млечен дресинг
  • кисело мляко - 8 - 10 с.л.
  • тахан - 1 с.л.
  • лимони - ½ бр.
  • чеснова паста - 1 с.л. (варианти: чеснов сос, чесън на прах, наситнен чесън)
  • копър - 3 стръка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киноата се измива и сварява в 2 ч.ч. вода с универсалната подправка, като след като заври, се оставя похлупена на изключения котлон за 15 минути - през това време ще поеме водата.

За нахута червеният лук се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. В сгорещено олио се запържва лукът с щипка сол. Малко след това се добавя чесънът, а след него чери доматите и пушен червен пипер. Запържват се няколко минути, докато започнат да омекват. След това се прибавя доматеното пюре и нахутът заедно с водата от едната консерва. Оставя се за още 5-7 минути. Ако е много течно, може да се добави 1-2 ч.л. царевично нишесте директно в течността, като бързо се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус и малко наситнен магданоз.

Приготвя се маринатата за тофуто от зехтин, прясно изцеден лимонов сок, риган, сол, черен пипер и хранителна мая. Разбърква се добре и с нея се залива тофуто, нарязано на кубчета. Прибира се в хладилника.

През това време се сварява лещата и се оставя малко да изстине.

Краставицата се нарязва на кубчета, лукът - на дребно, а зелениите се наситняват. Приготвя се балсамовият дресинг.

Когато лещата е готова, към нея се прибавят краставицата, лукът, чесънът, зелениите, отцеденото мариновано тофу и се залива с балсамовия дресинг. Разбърква се добре и се оставя настрана.

Приготвя се накрая млечният дресинг, като киселото мляко се разбърква добре с тахан, прясно изцеден лимонов сок, чесън на прах и наситнен копър.

При сервиране на вегетарианско ястие се слага в дълбока чиния част от всеки компонент - киноа, нахут с домати, леща с тофу, като се завършва с млечен дресинг отгоре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: