Начин на приготвяне
Киноата се измива и сварява в 2 ч.ч. вода с универсалната подправка, като след като заври, се оставя похлупена на изключения котлон за 15 минути - през това време ще поеме водата.
За нахута червеният лук се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. В сгорещено олио се запържва лукът с щипка сол. Малко след това се добавя чесънът, а след него чери доматите и пушен червен пипер. Запържват се няколко минути, докато започнат да омекват. След това се прибавя доматеното пюре и нахутът заедно с водата от едната консерва. Оставя се за още 5-7 минути. Ако е много течно, може да се добави 1-2 ч.л. царевично нишесте директно в течността, като бързо се разбърква. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус и малко наситнен магданоз.
Приготвя се маринатата за тофуто от зехтин, прясно изцеден лимонов сок, риган, сол, черен пипер и хранителна мая. Разбърква се добре и с нея се залива тофуто, нарязано на кубчета. Прибира се в хладилника.
През това време се сварява лещата и се оставя малко да изстине.
Краставицата се нарязва на кубчета, лукът - на дребно, а зелениите се наситняват. Приготвя се балсамовият дресинг.
Когато лещата е готова, към нея се прибавят краставицата, лукът, чесънът, зелениите, отцеденото мариновано тофу и се залива с балсамовия дресинг. Разбърква се добре и се оставя настрана.
Приготвя се накрая млечният дресинг, като киселото мляко се разбърква добре с тахан, прясно изцеден лимонов сок, чесън на прах и наситнен копър.
При сервиране на вегетарианско ястие се слага в дълбока чиния част от всеки компонент - киноа, нахут с домати, леща с тофу, като се завършва с млечен дресинг отгоре.