Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Козуначени мъфини с бадеми

Козуначени мъфини с бадеми

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
881k166873
Козуначени мъфини с бадеми
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 3
05/05/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
130 мин.
Порции
12
"Ако обичате вкуса на козунака, в тези козуначени мъфини ще се влюбите..."

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • яйца - 4 бр
  • захар - 200 г
  • суха мая - 10 г или 30 г прясна мая
  • прясно мляко - 150 мл
  • краве масло - 50 г
  • слънчогледово олио - 50 мл
  • ванилия или ванилова захар - 1 пакетче
  • кора от 1 лимон
  • филирани бадеми - около 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купичка изсипваме сухата мая, 1 лъжица захар от общото количество и наливаме прясното мляко, което предварително леко сме затоплили.

Разбъркваме докато захрта се разтопи и добавяме 2-3 лъжици брашно, също от общото количество.

Бъркаме докато се образува кашичка. Покриваме и оставяме за 15 минути да се активира маята.

През това време в дълбока купа чукваме яйцата, като на едното яйце отделяме белтъка, който ще използваме за намазване на мъфините.

Добавяме захарта, ванилията, и настърганата лимонова кора. Разбиваме докато яйцата започнат да бухват а захарта започне да се разтваря.

Добавяме маслото, което сме разтопили, но което в никакъв случай не трябва да е горещо.

Разбъркваме и добавяме разтворената и шупнала мая разбъркваме много добре.

Добавяме брашното, което предварително сме пресяли и добавяйки го към сместа го пресяваме още веднъж.

Започваме да месим първо в купата а после на плота. Добавяме по малко от брашното, докато се получи меко и еластично тесто.

Започваме да наливаме по малко от олиото и продължаваме да месим, докато тестото поеме всичкото олио.

Когато тестото е готово, го слагаме в леко намаслена купа. Покриваме го със стреч фолио и го оставяме на топло място, докато удвои обема си.

Готовото втасало тесто разделяме на 2 части. От едната част можете да направите голям козунак или козуначени кифлички. А от другата част ще направим козуначени мъфини.

Разделяме тестото, което сме отделили за мъфини на 12 равни части. Всяка част разделяме на три равни части, които оформяме на фитили с дължина около 10 см.

Вземаме три фитила, свързваме ги в единия край, като добре ги притискаме и оплитаме обикновенна плитка. Свързваме двата края на плитката и ги слепваме под образувалата се малка питчица.

Същото правим и с останалите фитили.

Нареждаме ги в намазаната с масло форма за мъфини. Покриваме ги и ги оставяме да се отпуснат за 30 минути.

После ги намазваме с белтъка, който отделихме в началото. Поръсваме ги със захар и филирани бадеми и ги слагаме в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути.

Изпечените козуначени мъфини, покриваме с кърпа и ги оставяме да се охладят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: