Начин на приготвяне
В дълбока купичка изсипваме сухата мая, 1 лъжица захар от общото количество и наливаме прясното мляко, което предварително леко сме затоплили.
Разбъркваме докато захрта се разтопи и добавяме 2-3 лъжици брашно, също от общото количество.
Бъркаме докато се образува кашичка. Покриваме и оставяме за 15 минути да се активира маята.
През това време в дълбока купа чукваме яйцата, като на едното яйце отделяме белтъка, който ще използваме за намазване на мъфините.
Добавяме захарта, ванилията, и настърганата лимонова кора. Разбиваме докато яйцата започнат да бухват а захарта започне да се разтваря.
Добавяме маслото, което сме разтопили, но което в никакъв случай не трябва да е горещо.
Разбъркваме и добавяме разтворената и шупнала мая разбъркваме много добре.
Добавяме брашното, което предварително сме пресяли и добавяйки го към сместа го пресяваме още веднъж.
Започваме да месим първо в купата а после на плота. Добавяме по малко от брашното, докато се получи меко и еластично тесто.
Започваме да наливаме по малко от олиото и продължаваме да месим, докато тестото поеме всичкото олио.
Когато тестото е готово, го слагаме в леко намаслена купа. Покриваме го със стреч фолио и го оставяме на топло място, докато удвои обема си.
Готовото втасало тесто разделяме на 2 части. От едната част можете да направите голям козунак или козуначени кифлички. А от другата част ще направим козуначени мъфини.
Разделяме тестото, което сме отделили за мъфини на 12 равни части. Всяка част разделяме на три равни части, които оформяме на фитили с дължина около 10 см.
Вземаме три фитила, свързваме ги в единия край, като добре ги притискаме и оплитаме обикновенна плитка. Свързваме двата края на плитката и ги слепваме под образувалата се малка питчица.
Същото правим и с останалите фитили.
Нареждаме ги в намазаната с масло форма за мъфини. Покриваме ги и ги оставяме да се отпуснат за 30 минути.
После ги намазваме с белтъка, който отделихме в началото. Поръсваме ги със захар и филирани бадеми и ги слагаме в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути.
Изпечените козуначени мъфини, покриваме с кърпа и ги оставяме да се охладят.