Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Апетитни домашни кисели краставички без варене

Апетитни домашни кисели краставички без варене

veronnika_pavlovaveronnika_pavlova
Чирак
60674107
Апетитни домашни кисели краставички без варене
Снимка: veronnika_pavlova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Краставички - хрупкави и вкусни, без варене, без излишни занимавки"

Необходими Продукти

  • корнишони - 5 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • лук - 1 глава бял
  • копър - 2 стръка пресен
  • черен пипер - на зърна
  • бахар - на зърна
  • дафинов лист - 2
  • морска сол - 3 с.л.
  • захар - 2 с.л. бяла кристална
  • вода - 1 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съвременния свят често сме свикнали да купуваме готови туршии в буркани или опаковки от магазините. Много хора обаче копнеят за простата и традиционна домашна зимнина.

Има множество методи за мариноване на корнишони, но впечатляващи са именно тези, които са предавани през вековете от поколение на поколение – традиционните фамилни рецепти, които ще внесат разнообразие на вашата трапеза.

Затова сега ще разгледаме една много апетитна рецепта за кисели краставички, която не изисква варене.

Независимо от избрания метод за консервиране, корнишоните трябва да бъдат предварително подготвени. Изберете свежи и здрави зеленчуци, без видими повреди. Изплакнете ги и след това ги накиснете в хладка вода за един-два часа.

Препоръчително е да смените водата няколко пъти, за да предотвратите вкисване и да запазите свежестта на зеленчуците – два или три пъти са напълно достатъчни. След това отново изплакнете краставичките добре.

Това ще бъде лесно, тъй като по време на накисването повечето от замърсяванията ще се отстранят. Тази процедура ще гарантира, че краставиците ще бъдат вкусни и хрупкави след тяхното мариноване и престояване.

В буркана слагаме обелените и разполовени скилидки чесън, нарязания на едно копър, 3-4 зърна черен пипер и бахар, нарязания на полумесеци лук, 2 броя дафинов лист.

Предварително си приготвяме морската сол и захарта, разтворени в малко количество гореща вода и оставяме получената марината да изстине.

Пълним бурканите плътно (но без да претъпкваме) с корнишоните, като между тях трябва да има малко разстояние, за да се овкусят добре. Дали ще ги сложите нарязани на шайби или цели, е въпрос на личен избор и вкус.

След което заливаме с маринатата и допълваме буркана с вода, докато се покрият добре краставичките отгоре. Затваряме буркана с краставички плътно и оставяме на стайна температура за три дни. Краставиците трябва да ферментират.

Не се плашете от мътния вид на маринатата и съответната миризма – така трябва да бъде. След като краставичките без варене хванат маринатата и станат готови за консумация, ще бъдат апетитно хрупкави и придобият сладко-кисел вкус.

Вижте също колко сол да сложите на краставичките, както и колко оцет да сложите на краставичките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: