Телешко по провансалски

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k278k
Телешко по провансалски1 / 2
26/10/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • телешко месо - 800 г
  • черен пипер - 6 зърна
  • чесън - 1 скилидка
  • червено вино - 750 мл
  • лук - 2 глави
  • олио - 2 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 3 бр.
  • печурки - 200 г
  • масло - 1 с.л.
  • сол - 4 щипки
  • черен пипер - 1/3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, чесънът и морковът се нарязват на ситно. Месото се измива, подсушава се, разрязва се на четири части, посолява се и се поръсва с черен пипер. Олиото се загрява в голям тиган и в него се запържват парчетата месо от всички страни до тъмно кафяво.

Месото се вади от олиото и се слага в чиния. В същата мазнина се запържват лукът, чесънът и морковът за 8 минути. Доматите се нарязват на резенчета и се добавят към пържените зеленчуци. Пържат се още 5 минути. Добавя се половината винo и всичко ври на бавен огън 10 минути.

Добавя се останалото вино и чаша вода. Оставя се да кипне и в съда се връща месото. Добавя се дафиновият лист, зърната черен пипер и всичко се задушава на бавен огън 2 часа. Приготвя се гарнитура, като гъбите се измиват и се готвят с масло 12 минути при непрекъснато бъркане.

Месото се вади от съда и се оставя на топло, като се похлупва. В малък съд се кипват 8 минути от соса, в който се е приготвяло месото, и се вари на бавен огън, докато не се сгъсти. С този сос се маже месото.

Останалият сос от готвенето на месото се претрива през гевгир. Месото се сервира, като се слага в чинии, до него се слагат гъби и всичко се полива със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: