Начин на приготвяне
Първо се заемете със мариноване на зелените доматки. Ще ги направим с топла марината, благодарение на която веднага след като изстинат са готови за консумация.
Изберете по- малки или средни по размер домати. Срежете ги на две половини или на четвъртини ако са по- големки.
Поръсете със пълна супена лъжица сол и още една със захар. Разбъркайте и оставете така за около 3 часа, а може и повече. Целта е доматите да пуснат сок.
Когато сокът се е отделил на дъното, извадете доматите и претеглете течността. Долейте същото количество оцет и сипете в тенджерка на котлона.
Щом маринатата заври, сложете вътре зелените домати да се попарят и поемат от вкусовете- сладко, кисело и солено.
След 5 минути ги извадете с решетъчна лъжица и оставете да изстинат напълно.
През това време накълцайте на ситно чесъна, орехите и магданоза.
Сипете зехтина при изстиналите домати, добавете и чесъна и магданоза. Разбъркайте добре.
Разпределете в две порции салатата, сложете накъсана моцарела между доматките (или цели топчета бейби моцарела), а може и прясно краве сирене без сол на кубчета.
Поръсете със орехите и още магданоз по желание.
Чудна салата за ракийка!
По същия начин може да си мариновате по- големи количества зелени домати в буркани за зимата. Бурканите се допълват със зехтин до горе, затварят се и се съхраняват на хладно. Така винаги ще имате под ръка една чудесна зимна салатка.
Ако салатата от зелени доматки ви допада, опитайте непременно и рецептите ни за туршия от зелени домати или тези зелени домати в бидон.