Начин на приготвяне
Тази стара рецепта открих в тефтера на стара маминка. Тази селска салата е присъствала на софрата почти през цялата зима.
Зелените домати и моркови използваме от селската туршия.
Сваряваме стар фасул до готовност. Половината от сланината нарязваме на малки кубчета и запържваме на много слаб огън. Отстраняваме пръжките и в същата мазнина слагаме боба за 5 минути. Добавяме и червен пипер.
Ако сланината е осолена, предварително я изкиснете. Останалата част я нарязваме на ивици и я овалваме в смес от червен и малко лют пипер, кимион и чубрица. Нарязваме я на ивици. Праза режем на тънки шайби.
В подходяща чиния подреждаме доматите и морковите. В средата поставяме от кавардисания боб, подреждаме резенчетата сланина и посипваме с праза.
Заливаме с 1-2 ч.л. растителна мазнина. С останалата мазнина от пръжките са кавардисвали ястията с кисело зеле, в което са прибавяли и пръжките.
Да ви е сладка салатата и пивка ракията!