Коледни сладки Тирамису

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Коледни сладки Тирамису
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
9 мин.
Общо
39 мин.
Порции
16
"Коледни сладки Тирамису - ефектни, вкусни и с деликатен аромат на кафе, без да са твърде сладки."

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 220 г
  • краве масло - 130 г студено
  • жълтъци - 1 бр.
  • захар - 40 г
  • сладко вино - 1 капачка, ликьор
  • кафе - 30 г чисто, еспресо
  • какао - 20 г натурално + за поръсване
  • Крем
  • бял шоколад - 50 г за разтапяне
  • маскарпоне - 65 г
  • пудра захар - 85 г Пудра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме със замесване на тестото за бисквитките. За целта слагаме в блендер всички посочени продукти за него и разбъркваме до хомогенно и гладко тесто. Важно уточнение, е че кафето трябва да е студено, а маслото също и трябва да е нарязано на кубчета.

Тестото се бърка/меси една идея по- дълго от обикновено маслено тесто - около 2-3 минути в робота/блендера. Става лъскаво, гладко и леко еластично.

Оформяме го на топка, завиваме в стреч фолио о прибираме в хладилник за 15-20 минути.

След това, разточваме на кора с дебелина 3 мм и изрязваме сладки във коледни форми. Те трябва да са четен брой, за да ги следим впоследствие две по две.

Подреждаме ги в 2 тави, покрити с хартия за печене и изпичаме в предварително загрята на 180 градуса фурна за 9 минути.

Оставяме готовите коледни бисквитки да изстинат, а през това време си приготвяме крема за слепване.

Разтопяваме белия шоколад на водна баня при не повече от 50-60 градуса.

Добавяме маскарпонето и пудрата захар и разбъркваме с шпатула до гладкост и хомогенност.

Прибираме крема в хладилника, докато бисквитките са напълно изстинали.

Намазваме половината бисквитки с по лъжичка от крема и слепваме с друга бисквита. Слага се малко повече крем, дори да излиза не е проблем.

Накрая поръсваме с какао на прах през цедка слепените сладки.

Самите коледни сладки Тирамису са с изразен какаов тирамису вкус и аромат на кафе, но не са много сладки, сладостта им идва от крема и си хармонизират идеално с него.

Ако рецептата ви харесва, опитайте задължително това класическо Тирамису и нашите коледни меденки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
30г кафе-смляно кафе
или 30мл течно сварено?
23.12.2024 12:50