Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата и захарта. Прибавят се прясното мляко и олиото, като разбъркването продължава.
Брашното се пресява заедно със содата и на няколко пъти се добавя към останалите продукти. Замесва се меко, нелепнещо тесто. Тестото се оформя на топка, която се оставя за 20 минути да си почине. След това топката се разделя на 4 или 5 топки. От всяка топка се разточва кора с диаметър 24 см.
Блатовете се пекат за около 5-6 минути или докато порозовеят във фурна загрята на 170 °C. Получават се твърди блатове като бисквита. Докато изстиват, се приготвя кремът за торта.
Млякото с половината захар се затопля на котлона, но без да завира.
В купа се разбиват яйцата с останалата захар и ванилията. Прибавя се брашното и отново сместа се разбърква. При непрекъснато бъркане на струйка се налива топлото мляко, след което кремът се връща на котлона. Готви се на ниска температура, докато се сгъсти. Накрая се слага бучка краве масло. Кремът се разбърква често, за да не загори.
Селската торта се сглобява, като между всеки блат се слага от топлия крем. С крем се намазва отгоре и от страни. Цялата празнична торта се посипва с счукани орехи.
Когато е готова празнична селска торта, се оставя да престои едно денонощие в хладилник. През това време блатовете поемат от крема и омекват.
Добър апетит!
Вижте още атрактивни идеи за новогодишни десерти и новогодишни торти.