Начин на приготвяне
Сушените смокини и кайсии се нарязват на малки кубчета, прибавят се боровинките и стафидите и се заливат с 150 мл ром. Оставям, докато поемат алкохола.
В дълбока тенджера се разбива яйцето със захарта. Добавя се медът, содата, млякото, ванилията и маслото и се поставя на котлона за 15 минути. От содата сместа шупва, така че внимавайте да не изкипи.
Вари се до получаване на карамелен цвят. Оставя се да изстине, след което се добавя брашното.
Омесва се тесто /ако се наложи, добавете малко брашно/. Разделя се на 7 равни части, всяка се разточва на тънка кора с диаметър малко по-голям от формата, в която ще сглобявате тортата. Блатовете се пекат за 5-6 мин на 160 градуса с вентилатор. След това се изрязват /ползвам ринга и изрязвам от вътрешната страна/.
Разбива се сладкарската сметана и се смесва с подсладената заквасена сметана до хубав гладък крем. Когато блатовете напълно изстинат и сушените плодове поемат алкохола, се започва сглобяването. Поставя се блат, отгоре от сметановия крем, поръсва се обилно с плодовете и отгоре с орехи. Пак блат и така до края. Последният блат покриваме само с крем.
Престоява 24 часа в хладилника.
Преди сервиране хубаво се поръсва със смлените изрезки от блатовете.
Коментари