Начин на приготвяне
За тортата правя 4 блата, като докато се пече единият, правя сместа за другия. Ползвам едни и същи купи, а бъркалките на миксера само забърсвам с кухненска хартия. Използвам тава с размери 20 см. Предварително си изрязвам 4 кръга хартия за печене. Хартията мажа с малко масло.
Използвам стевия за десерти и еритритол на прах, които са 1:1 със захарта.
Белтъкът и жълтъкът се разделят в две купи. Към жълтъка се добавят останалите съставки и всичко се разбива. Белтъкът се разбива на сняг. След това се добавя към другата смес и всичко се обърква с шпатула. Сместа се разпределя в тавата. Накрая удрям тавата в плота няколко пъти, за да може сместа да се разпредели хубаво.
За по-лесно първо разбивам белтъка и после веднага другата смес. Така не ми се налага да чистя бъркалките на миксера. А преди да почна следващия блат, забърсвам бъркалките с кухненска хартия.
Включвам фрайъра да загрее на програма bake - 170 градуса. Пека първо блата с тавата за 7 минути. След това вадя блата от тавата, отгоре слагам друго парче хартия. Обръщам блата и махам хартията, с която се е пекъл. Слагам обърнатия блат с хартията да се пече още 4 минути. През това време разпределям сместа за следващия блат в тавата.
Може да изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 13 минути. Наглеждайте, защото старата ми фурна беше газова и печеше различно.
Приготвяне на крема:
Разбивате първо сметаната на гъст крем, после прибавяте крема сиренето и подсладителя. Пак разбивате, докато се сгъсти.
Размразих къпините и ги намачках с вилица.
Редене на тортата:
Редите блат, крем, малко от намачканите плодове. На последния блат сложих само крем и поръсих с орехи отгоре и френската селска торта е готова.
Източник: Вкусни рецепти с Валерия