Начин на приготвяне
Пригответе сиропа за сладките банички, като в тенджерка сложите водата, захарта и сока на половин лимон. Варете на котлона до получаване на гъст захарен сироп, при мен отне около 15 мин след завиране.
Отделете настрани и оставете да се охлади. При сиропираните десерти винаги едното трябва да е студено - студен сироп върху топла баница или обратното. Правила съм и двата случая и за мен няма разлика. Предпочитам първо да направя сиропа, за да изстива, докато баницата се пече.
Почистете и настържете ябълките, сложете ги в купа и добавете към тях грис, захарта, орехи и канела. Слагам грис, защото поема течноста от ябълките и няма опасност баничките да станат клисави. Разбъркайте всичко до получване на еднородна смес.
Разтопете маслото в микровълнова или на водна ваня. С малка част от него намажете дъното и стените на тавата, в която ще печете.
Вземете една кора и я намжете с масло. Ако ползвате тънки кори, вземете две, като между тях намазвате с масло.
По дължина на кората сложете от ябълковата плънка на фитил и завийте на руло. Така направете всички до изчерпване на плънката, при мен станаха 5 бр. дълги рула.
Количеството на продуктите стига за 5-6 бр. рула
Поставете рулата в тавата, намажете обилно с масло, разрежете по средата, след това всяка половина пак през средата, така че да се получат по 4 бр. сладки банички от всяко руло.
Печете на 180°C за около 20-25 мин до получаване на златист загар.
Извадете и горещи ги залейте със студения сироп. Оставете за няколко часа на хладно да поемат сиропа и сервирайте сиропирани банички с ябълки.
Вижте още неустоими идеи за десерти с ябълки, както и разберете разликата между саралия и баклава.