Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Сиропирани банички с ябълки

Сиропирани банички с ябълки

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Сиропирани банички с ябълки
Снимка: Сия Рибагина
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Сиропирани банички с ябълки - малки сочни баклавички с вкус и много аромат на ябълки."

Необходими Продукти

  • кори за баница - м/у 5 и 10 бр. зависи от дебелината
  • ябълки - 5 бр. червени
  • грис - 80 г
  • орехи - 6 с.л. смлени
  • канела - 1 ч.л.
  • захар - 100 г
  • масло - 150 г
  • за сиропа
  • вода - 800 мл
  • захар - 600 г
  • лимон - 1/2 бр. сок
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Пригответе сиропа за сладките банички, като в тенджерка сложите водата, захарта и сока на половин лимон. Варете на котлона до получаване на гъст захарен сироп, при мен отне около 15 мин след завиране.

Отделете настрани и оставете да се охлади. При сиропираните десерти винаги едното трябва да е студено - студен сироп върху топла баница или обратното. Правила съм и двата случая и за мен няма разлика. Предпочитам първо да направя сиропа, за да изстива, докато баницата се пече.

Почистете и настържете ябълките, сложете ги в купа и добавете към тях грис, захарта, орехи и канела. Слагам грис, защото поема течноста от ябълките и няма опасност баничките да станат клисави. Разбъркайте всичко до получване на еднородна смес.

Разтопете маслото в микровълнова или на водна ваня. С малка част от него намажете дъното и стените на тавата, в която ще печете.

Вземете една кора и я намжете с масло. Ако ползвате тънки кори, вземете две, като между тях намазвате с масло.

По дължина на кората сложете от ябълковата плънка на фитил и завийте на руло. Така направете всички до изчерпване на плънката, при мен станаха 5 бр. дълги рула.

Количеството на продуктите стига за 5-6 бр. рула

Поставете рулата в тавата, намажете обилно с масло, разрежете по средата, след това всяка половина пак през средата, така че да се получат по 4 бр. сладки банички от всяко руло.

Печете на 180°C за около 20-25 мин до получаване на златист загар.

Извадете и горещи ги залейте със студения сироп. Оставете за няколко часа на хладно да поемат сиропа и сервирайте сиропирани банички с ябълки.

Вижте още неустоими идеи за десерти с ябълки, както и разберете разликата между саралия и баклава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
.