Начин на приготвяне
Измерваме количеството на груханата пшеница и водата с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл.
Варим житото във врящата вода без капак, за да се изпари водата. Щом зрънцата омекна и се разпукат, сваляме тенджерката от котлона и оставяме да изстива. През това време обелваме и нарязваме ябълките на ситни парченца и начупваме орехите.
Прибавяме към вече изстиналия булгур, всички други продукти за пълнежа: ситни парченца ябълки, начупени орехи, кафява кристална захар и канела на вкус. Разбъркваме равномерно и разделяме на 6 части.
Разстиламе първата фина кора за баница. С помощта на силиконова четчица намазваме половината от кората с малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и сгъваме като книга (прилепяме единия къс край към другия къс край) като на снимките.
В началото на по-дългата страна на сгънатата кора разстиламе 1/6 част от плънката в тясна ивица, така че да е празно по 2 см в двете странични краища.
Отново намазваме кората с малко шарлан – празното пространство около плънката и по краищата. Прегъваме крайчетата отстрани навътре и навиваме малката баничка на руло (тънко и дълго).
Навиваме и другите сладки банички рулца по същия начин и ги подреждаме на леко разстояние в тава, постлана с хартия за печене.
Намазваме ги отгоре и отстрани с още малко шарлан.
Изпичаме ги до златиста коричка за около 15-20 минутки на 180 градуса.
Поднасяме рулцата още топли и хрупкави.
Сладки вити банички с жито, ябълки и орехи – закуска с аромат на канела!
Чудно Вкусно!